Dühösek lesznek az egészségtelenül élők: Trumpék igazi forradalmat indítottak

Egyre több államban tiltják majd, hogy állami ételjegyekért csipszet és cukros üdítőket lehessen kapni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új jelentése szerint évente mintegy 391 ezer európai haláleset köthető az ultrafeldolgozott élelmiszerekhez. A szervezet félretájékoztatással, illetve a közegészségügyi kezdeményezések elleni lobbizással vádolja az élelmiszer- és italágazatot.
A szerző a Makronóm újságírója.
A WHO szerint az alkohol, a fosszilis tüzelőanyagok és a dohány mellett az ultrafeldolgozott élelmiszerek a felelősek a kontinensen évente összesen több mint 2,7 millió halálesetért. Azaz az összes eset egynegyedéért felelnek ezek az élelmiszerek, továbbá a nem fertőző betegségekből eredő halálozások 41 százalékáért is ezt a termékkört okolják.
Az úgynevezett ultrafeldolgozott élelmiszernek (angolul: ultra-processed food) nincs hivatalos meghatározása. A ENSZ, illetve a WHONOVA-besorolása (lásd lentebb) által létrehozott, széles körben használt osztályozás szerint azonban ezek „főleg vagy teljes egészében élelmiszerekből és adalékanyagokból származó anyagokból készülnek”, és elhanyagolható mennyiségben használnak nyers vagy természetes élelmiszereket a készítményben. (Az élelmiszertermékek feldolgozottságat úgynevezett NOVA csoportok szerint szokás rangsorolni – azaz a Nova besorolás egy négy csoportra bontott osztályozás az élelmiszerek feldolgozottsági szintjének jelzésére.)
A jelentés megállapította, hogy a magas nátriumtartalmú étrend 252 187 halálesetért felelős évente, ez az arány 2,27 százalék, ezt követik a magas feldolgozottságú húst tartalmazó étrendek (117 290 haláleset, 1,07 százalék), a magas cukortartalmú italok (15 606 haláleset, 0,14 százalék) és a magas transzzsírsavtartalmú étrend (6056 haláleset, 0,05 százalék).
A WHO-jelentés a British Medical Journalban megjelent kutatás nyomán készült, amely az ultrafeldolgozott élelmiszerek magas fogyasztását több mint 30 egészségügyi problémával hozta összefüggésbe, beleértve a rák, a súlyos szív- és tüdőbetegségek, a mentális egészségügyi zavarok és a korai halálozás kockázatát.
A mostani jelentés azonban továbbment, és azzal vádolta az ultrafeldolgozott élelmiszerek gyártóit, hogy – különösen a Covid–19-világjárvány idején – fokozzák termékeik nem fertőző betegségekre gyakorolt hatását azáltal, hogy lobbiznak a kormányoknál és befolyásolják a közpolitikát.
A Covid idején a vállalatok társadalmi felelősségvállalási gyakorlatának elemzése több mint 90 országból származó példák alapján kimutatta, hogy az egészségkárosító és potenciálisan egészségkárosító termékeket – többek között dohányt, alkoholt, fosszilis tüzelőanyagokat, ultrafeldolgozott élelmiszereket és italokat – gyártók négyféleképpen használták ki a világjárványt:„pozitív színben tüntették fel magukat és termékeiket, hogy kihasználják a válságot mint lehetőséget arra, hogy kapcsolatokat építsenek a kormányokkal, növeljék a lobbizás lehetőségét, és a marketingjükbe beépítsék a pandémia elleni küzdelemhez való hozzájárulásukról szóló üzeneteket” – tette hozzá a jelentés.
Serge Hercberg, a Nutri-Score, az Európai Bizottság által a csomagolásra elhelyezett címkézési rendszer megalkotója, amelyet kötelezően bevezetnének az egész unióban, már régóta vádolja az élelmiszeripart azzal, hogy dezinformációkat terjeszt e megoldás aláásása érdekében.
A Nutri-Score egy ötfokozatú tápértékcímke és tápérték-besorolási rendszer, amely megmutatja az élelmiszerek általános tápértékét. A termékekhez A (legjobb) és E (legrosszabb) közötti minősítő betűket rendel hozzá, a hozzá tartozó színekkel, zöldtől a pirosig. Ezt a megoldást a francia kormány 2017 márciusában választotta ki az élelmiszeripari termékek címkézésére.
A WHO-jelentés azzal is vádolta az élelmiszer- és italipar szereplőit, hogy kihasználják a globális egyenlőtlenség fogalmát, hogy szembeszálljanak az ultrafeldolgozott élelmiszereket és italokat sújtó adóemelési kísérletekkel.
A szervezet azt állítja, hogy az iparág ezeket a politikákat (például az adóemelést) az alacsony jövedelműeket sújtó regresszív adóként értelmezi, miközben ők a termékek árának csökkentésén dolgoznak, és (agresszív) marketing-, valamint értékesítési eszközökkel pont a szegényebb rétegeket célozzák meg.
„A feldolgozott élelmiszerek fogyasztását a dohány- és a fosszilistüzelőanyag-iparral összekapcsolni felelőtlen és félrevezető” – mondta a Food Navigatornak Rebecca Fernández, a FoodDrink Europe tudományos igazgatója. Hozzátette azt is, hogy
a világszerte jól bevált élelmiszer-táplálkozástudomány azt mondja, hogy az elhízás és a nem fertőző betegségek leküzdésének legjobb módja az, ha az adott élelmiszer tápanyagtartalmára összpontosítunk, és arra, hogy milyen gyakran fogyasztjuk és milyen életmódot folytatunk”.
A WHO-jelentés azt javasolta a kormányoknak, hogy fogadjanak el szigorúbb szabályozásokat és jogszabályokat az egészségre ártalmas termékek forgalmazásának visszaszorítása érdekében. Növeljék a lobbik és az összeférhetetlenségek átláthatóságát az ipar által finanszírozott egészségügyi kutatásokban, emeljék a multinacionális cégek adóját, ezzel párhuzamosan pedig a közegészségügy előmozdítására összpontosító civil társadalmi csoportok finanszírozását.
Kapcsolódó:
Címlapfotó: MTI Fotó: Varga György
További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.